Milyen dokumentumok szükségesek az értékbecsléshez?

Milyen dokumentumok szükségesek az értékbecsléshez?

Egy ház vagy ingatlan értékét sosem könnyű pontosan megbecsülni, hiszen számos tényező hathat rá pozitívan vagy negatívan.

Nem véletlen, hogy akik ilyesmivel foglalkoznak, azoknak komoly tapasztalatra és folyamatosan frissülő ismeretekre van szükségük, hiszen senki sem szeretné, hogy hiba történjen a számításkor.

Mivel ez egy nagy odafigyelést és alapos felmérést igénylő feladat, így hiteles eredményt csak hiteles adatokból dolgozva lehet várni, többek között ezért is van szükség a helyszíni szemlére.

Azonban vannak bizonyos dokumentumok, iratok, melyek nem csak, hogy nagyban megkönnyíthetik a folyamatot, de egyenesen szükségesek is hozzá.

Nem véletlen, hogy ezeket külön kiemeljük, mikor egy ügyfelünk értékbecslést rendel tőlünk, hiszen semmiképpen sem szeretnénk fals végkövetkeztetéssel és becsült értékkel szolgálni azoknak, akik megbíznak bennünk.

De mik ezek a dokumentumok, és miért van rájuk ekkora szükség?

A tulajdoni lap

A tulajdoni lap

Az ingatlan tulajdoni lapja talán a legfontosabb irat, ami szükséges; nem csak az értékbecslésnél, hanem még számos más, az ingatlannal kapcsolatos ügyintézésnél is.

Ebből derülnek ki ugyanis olyan jogi és egyéb adatok, melyek hivatalosak, vagyis, amik a törvény szempontjából érvényben vannak.

Megtudható belőle, hogy ki, vagy kik a tulajdonosok, mi az adott ház vagy lakás pontos címe, helyrajzi száma, továbbá kideríthető belőle, hogy milyen terhek vannak rajta.

Nem mindegy ugyanis, hogy ezek az információk megfelelnek-e a valóságnak, vagy sem, hiszen egy rendezetlen tulajdoni viszony, egy jelentős köztartozás, jelzálog vagy más egyéb teher negatívan befolyásolhatja az ingatlan értékét.

Továbbá kiderül belőle, hogy van-e olyan része, ami osztatlan közös tulajdonban van például a szomszéddal, hiszen az ilyesmit semmiképp sem lehet olyan mértékben belekalkulálni, mintha teljes egészében saját lenne.

Elengedhetetlenül fontos, hogy a tulajdoni lap ne legyen régebbi 30 napnál, vagyis nem sokkal korábban kell lekérni az illetékes földhivataltól vagy az online felületről.

A térképmásolat

Szintén a nyilvántartó hivataltól szerezhető meg a térképmásolat, mely az azonosításhoz, felméréshez szükséges.

Ez egy egyszerű, domborzatot nem megjelenítő térkép a település azon részéről, ahol az ingatlan található, és le lehet róla olvasni a telekviszonyokat, illetve, hogy a telek mekkora részét és milyen formában foglalja el a ház.

Mivel minden átépítés, bővítés engedélyköteles, így jó esetben a térképen is olyan formában és alaprajzzal fog megjelenni az épület, mint a valóságban.

Banki tulajdonban lévő ingatlanoknál előfordulhat, hogy eltérés van, illetve, ha a korábbi tulajdonos illegálisan bővített, ilyen esetekben a becslést végző szakember ezeket a részeket figyelmen kívül hagyja.

A térképmásolat is bárki számára hozzáférhető online felületről, csak le kell tölteni és kinyomtatni, majd mellékelni a többi papírhoz.

Alaprajz, mérnöki rajzok

Alaprajz, mérnöki rajzok

Az értékbecsléshez mindenképpen szükséges egy helyszíni felmérés is, mikor a szakemberünk ellátogat Önhöz, és méréseket végez, fotókkal dokumentál, ellenőrzi a bekötött közműveket.

Azzal, hogy Ön a rendelkezésünkre bocsájtja az épület tervrajzát, mérnöki rajzait, sokkal pontosabb képet kaphatunk, ha összevetjük a mért adatokkal.

Mert sajnos előfordul, hogy az ember hibázik, és az építéskor is történhettek olyan módosítások, pontatlanságok, amik az eredeti terveken nem szerepeltek, ettől függetlenül egy ilyen alaprajz kiváló kiindulási pont.

Társasházi lakásoknál szükség lehet még az alapító okiratra is, ugyanis ha nincs az ajtón lakásszám, akkor azonosíthatatlannak minősül, és csak ebből a dokumentumból állapítható meg biztosan.

Mi nem befolyásolja az értékbecslést?

Mi nem befolyásolja az értékbecslést?

Hiába lenne Önnek ilyen jellegű kérése, azt sajnos nem tudjuk figyelembe venni, hogy Ön milyen érték feletti eredményt szeretne.

Mi „száraz” tényekkel és mért adatokkal dolgozunk, ezek alapján végezzük el a számításokat, és a végén a becsült érték is ezt fogja tükrözni.

Nem számít, hogy hány tulajdonosa van a háznak, lakásnak, viszont ha osztatlan közös ingatlanról van szó, akkor mindenképpen szükséges még a dokumentumok mellé a használati megállapodás is.

Miért készíttesse velünk az értékbecslést?

Nem mindenki van tisztában vele, de ingatlan értékbecslést általában csak banki ügyletek kapcsán kötelező csináltatni, adásvételhez nem.

Vagyis ez azt jelenti, hogy akár hasraütés-szerűen is megállapíthat egy eladási árat?

Voltaképpen igen, de a legkevésbé sem garantált, hogy el is fogja tudni adni annyiért.

Egy szakszerűen és hivatalosan végzett értékbecslés egyrészt sokkal reálisabb képet adhat az ingatlan aktuális piaci értékéről, másrészt az érdeklődők, lehetséges vásárlók számára is sokkal imponálóbb, ha egy hiteles dokumentummal tudja igazolni a kínált ár jogosságát.

Megéri tehát elvégeztetni az értékbecslést?

Mindenképpen, mi pedig az egész országra kiterjedő szakértői hálózatunkkal és villámgyors ügyintézésünkkel azon vagyunk, hogy Ön minél hamarabb megkaphassa a felbecslés értékelését.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen tőlünk árajánlatot ingatlan értékbecslésre, és mi mindenben az Ön segítségére leszünk!

Kérje szakértő értékbecslőink segítségét most!

Hívjon minket, vagy kérjen tőlünk visszahívást minél előbb, mi pedig a lehető leggyorsabb, legpontosabb értékbecslést készítjük el Önnek!

Milliókat lehet veszíteni egy rosszul felbecsült ingatlan kapcsán, arról nem is beszélve, hogy az eladás folyamatát is nagyban lassíthatják a rosszul megállapított árak.

Bízza profikra az értékbecslést, és nem lesznek ilyen problémái!

Várjuk megkeresését!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Mi a két szám összege? 7 és 5

Milyen dokumentumok szükségesek az értékbecsléshez?

Milyen dokumentumok szükségesek az értékbecsléshez?

Egy ház vagy ingatlan értékét sosem könnyű pontosan megbecsülni, hiszen számos tényező hathat rá pozitívan vagy negatívan. Nem véletlen, hogy akik ilyesmivel foglalkoznak, azoknak komoly tapasztalatra és folyamatosan frissülő ismeretekre van szükségük, hiszen senki sem szeretné, hogy hiba történjen a számításkor.


Mitől függ egy ingatlan értéke, és mi befolyásolja?

Mitől függ egy ingatlan értéke, és mi befolyásolja?

Bárhogyan is nézzük, egy ingatlan mindenképpen értéket képvisel, ha nem is mindegyik ugyanakkora mértékben. De még mindig érvényes, hogy egy ház vagy lakás az egyik leginkább értékálló, sőt, sok esetben értéknövelő befektetés.


A 3 fő értékbecslési módszer, és amit tudni érdemes róluk

A 3 fő értékbecslési módszer, és amit tudni érdemes róluk

Mikor egy ingatlan értékét kell megállapítani, az sosem egyszerű feladat. Egész sornyi tényezőt kell figyelembe venni, melyek megléte vagy éppen a hiánya képes markánsan befolyásolni az adott ház vagy lakás pénzben kifejezhető értékét – és ezek némelyike egy laikusnak talán eszébe sem jut.


Az értékbecslést követően milyen dokumentumokat fog kapni tőlünk?

Az értékbecslést követően milyen dokumentumokat fog kapni tőlünk?

Ha értékbecslés után érdeklődik, akkor minden valószínűség szerint Önben is felmerül a kérdés: milyen dokumentumokat fog a végén kézhez kapni? Lesz-e egyáltalán valamilyen kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy elvégeztük Önnél a munkánkat, illetve igazolni tudja-e majd valamivel, hogy a mi hivatalos véleményünk szerint mennyit ér a vizsgált ingatlan?


Értékbecslés ára – biztosan érdemes az olcsót választani?

Értékbecslés ára – biztosan érdemes az olcsót választani?

Egy ingatlan eladása nem olyan esemény, ami a legtöbbünknek mindennapos, ezért is jöhet jól hozzá a szakszerű segítség, például értékbecslés formájában. Senkitől sem elvárható, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel az ingatlanpiac aktuális változásait, illetve legyen tisztában az értékemelő és csökkentő tényezőkkel.


Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.