Mennyit számít a megújuló energia használata energetikai tanúsításkor?

Mennyit számít a megújuló energia használata energetikai tanúsításkor?

Változnak az idők, ahogyan változnak az igények is, főleg, ami az energiafelhasználást illeti nem csak hazai, hanem globális viszonylatban is.

Éppen ezért kerülnek mindinkább előtérbe a különböző megújuló energiát hasznosító berendezések, mint otthonfejlesztési lehetőség.

15-20 évvel ezelőtt a szomszédok még csodabogárként tekintettek azokra, akik valamilyen megújuló energiával kezdtek kísérletezni, netán befektettek ilyesmibe, és napelemeket szereltettek a házuk tetejére, vagy mini-szélerőművet a kertjükbe.

Ma már sokkal szélesebb körben elfogadott és elterjedt a megújuló energiát hasznosító háztartási kiserőművek használata, és nagyon sokan kifejezetten vágynak rá, hogy náluk is üzemelhessen ilyen.

Felmerülhet azonban pár fontos kérdés, hiszen a legtöbbször ilyen esetben viszonylag nagy értékű beruházásról, ingatlanfejlesztésről van szó: a megújuló energia használata növeli-e az ingatlan értékét és befolyásolja-e az energetikai besorolást?

Ha Ön is keresi ezekre a választ, akkor javasoljuk, olvasson tovább, hiszen pont ez az a téma, amit most boncolgatni fogunk!

Mit nevezünk megújuló energiát hasznosító berendezésnek?

Mindenképpen fontos először ezt tisztázni, hiszen előfordulhatnak tévedések, féligazságok, melyek rossz irányba vezetik az érdeklődőt.

Megújulónak nevezünk minden olyan energiaforrást, energiahordozót, ami újratermelődik, avagy korlátlanul áll a rendelkezésünkre, és ezeket hasznosítják számunkra az emlegetett kiserőművek, berendezések.

Megújulónak számít tehát:

  • a napenergia,
  • a földben, talajvízben, levegőben tárolódó hőenergia,
  • a szélenergia,
  • a vízenergia,
  • a faiparból, mezőgazdaságból származó hulladékból készült pelletek,
  • valamint a tűzifa is.

Beleszámít az energetikai besorolásba a használatuk?

Erre a kérdésre igen rövid és egyértelmű választ lehet adni: igen, beleszámítanak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármilyen állapotú ingatlan besorolása feltornázható egy fa- vagy pellettüzelésű kazánnal, netán napelemekkel, hiszen számos egyéb tényező is hozzájárul a végeredményhez.

Mi több, egy kifejezetten rossz műszaki állapotban lévő épület esetén nem is feltétlenül javasolt a nagy értékű megújuló-beruházás, ugyanis akkora az energiaveszteség, hogy nem érvényesül érdemben a hatása.

Más részről viszont ott van, hogy egy megfelelő anyagokból épült, kellő szigetelőképességű ház besorolását igenis képes feljebb tornázni egy megújuló energiát hasznosító rendszer, sőt, a felsőbb besorolásokhoz egyenesen alapfeltétel!

Növeli az ingatlan értékét a megújuló energia használata?

Növeli az ingatlan értékét a megújuló energia használata?

Erre is csak igennel tudunk válaszolni, hiszen alapvetően az a megújuló energiát hasznosító rendszerek célja, hogy csökkentsék az adott háztartás fosszilis forrásból származó energiafogyasztását, növeljék az energiahatékonyságot.

Azaz ha az ingatlan a fejlesztések révén képes „saját magának” előállítani a felhasznált energia legalább egy részét, annál olcsóbb a fenntartása.

Ráadásul egy olyan ház kifejezetten vonzó lehet a vásárlók, bérlők számára, ami a korszerűsége mellett alacsonyabb költséggel fenntartható.

Persze felmerülhet Önben a kérdés, hogy egy lakóhelyváltás esetén lehetséges-e a megújuló energiát hasznosító rendszert, például napelemes rendszert is költöztetni és ott újra üzembe helyezni.

Nos, a dolog fogalmilag nem kizárt, ám egyáltalán nem jellemző, mivel ez rengeteg jogi, adminisztratív és fizikai hercehurcával járna, ráadásul az ilyen rendszereket az adott háztartáshoz tervezik.

Energetikai tanúsításra van szüksége? A legjobb helyen jár!

Eladná, bérbe adná házát, lakását, netán valamilyen otthonfejlesztési támogatást igényelne rá, és ehhez energetikai tanúsításra van szüksége?

Mi több, azt szeretné, hogy ez a tanúsítás hiteles, a valóságot tükröző legyen, és megfeleljen bármilyen hatóság követelményeinek?

Akkor keressen fel minket mielőbb, és kérje energetikai tanúsító szolgáltatásunkat!

Szakértőink országos hálózatának köszönhetően bárhová házhoz tudunk menni elvégezni a szükséges méréseket, és sürgős esetben Ön 24, de akár 12 órán belül is hozzájuthat a tanúsítás HET számához, hogy a dolgok mielőbb folyhassanak tovább!

Az alapossághoz, gyors ügyintézéshez forduljon hozzánk, és készíttesse velünk a tanúsítványt!

Megrendelés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Adja össze: 4 és 4

Energetikai tanúsítvány tudnivalók

Mi valójában az energetikai tanúsítvány, miért fontos, hogy elkészüljön, és miért célszerű a megfelelő céggel elkészíttetni? Íme, pár tudnivaló a tanúsítványról!

Energetikai tanúsítás menete

Hogyan zajlik egy energetikai tanúsítás kiállítása? Mik a folyamat egyes állomásai, lépései? Ki lehet hagyni valamit? Tudjon meg Ön is többet a tanúsítás menetéről!

Értékbecslés tudnivalók

Szakszerű értékbecslésre szükség lehet nem csak ingatlan adásvételénél, hanem banki ügyintézésnél, hitelkérelemnél is. Tudjon meg többet, és bízza ránk a feladatot!

Energetikai besorolások

A tanúsítás során minden ingatlan kap egy energetikai besorolást JJ-től AA++-ig. Ha Önt érdekli, miért hasznosak ezek és melyik mit jelent, most ezt is megtudhatja!

Ingatlan adásvétel tippek

Az ingatlan adásvétel egy sokszor hosszadalmas és bonyolult folyamat, főleg akkor, ha nincs meg a megfelelő alap tudás hozzá. Ezen szeretnénk segíteni cikkeinkkel!

Energetikai tippek

Egy ingatlan energetikai korszerűsége nagyban befolyásolja annak az értékét. Ha Önt is érdekli, hogyan növelhető ez az érték, olvasson utána vonatkozó írásainkban!

Hírek

Minden iparágban történhetnek olykor változások belső, vagy állami, hatósági hatásra, melyek jelentősen befolyásolják azt. Tájékozódjon híreinkből az újdonságokról!

Hőkamerás mérés ára és menete

Hőkamerás diagnosztikai felmérést Budapesten, Fejér megyében, Zala megyében és Vas megyében vállalunk.